Terminologie de hârtie
Absorbență: gradul în care hârtia preia o cantitate de lichid. Măsurată printr-un test standard.

Fără acizi: fără conținut de acid sau orice alte substanțe care pot avea un efect dăunător asupra hârtiei sau a longevității sale. Hârtia fără acid este hârtia care, dacă este infuzată în apă, produce un pH neutru sau de bază (7 sau puțin mai mare). Poate fi făcută din orice fibră de celuloză, atât timp cât pulpa de acid activ este eliminată în timpul procesării. De asemenea, este lipsit de lignină și de sulf. Hârtia fără acid are o longevitate cuprinsă între 500 și 1.000 de ani, în funcție de gradul de hârtie și de diferitele efecte asupra mediului.

Alfa celuloza: celuloza alfa este una dintre cele trei clase de celuloză, are cel mai mare grad de polimerizare și este cea mai stabilă. Celelalte două clase, cunoscute sub numele de hemiceluloze sunt celuloza beta și celuloza gamma. Celuloza alfa este componenta majoră a pulpei de lemn și hârtie. Alfa celuloza albă pură este insolubilă și poate fi filtrată din soluție și spălată înainte de utilizare în producerea hârtiei sau a polimerilor celulozici. Un procent ridicat de celuloză alfa din hârtie oferă un material stabil și permanent.

Hârtie de arhivare: Un termen folosit cu desăvârșire pentru a indica hârtia cu calități de lungă durată, fără acid, fără lignină, de obicei cu o retenție bună a culorilor. este o hârtie deosebit de permanentă și durabilă fără acizi. Hârtia arhivistică este destinată utilizării pentru reproduceri cu valoare juridică, istorică sau semnificativă.

Baryta: Termenul de barieră provine din compusul barit chimic - sulfat de bariu - care este un mineral natural, asemănător cu argilă, adăugat la baza de hârtie fibră. Se aplică în mod tradițional pe o bază de hârtie fotografică de fibre înainte de acoperirea cu straturile de emulsie. Acesta a fost folosit pentru albirea hârtiilor, pentru a reflecta și a servi drept bază pentru emulsia sensibilă la lumină. Avantajele tehnice ale stratului Baryta includ o bază mai netedă, mai strălucitoare, mai albă, mai opacă, care ajută la obținerea de detalii și definiții mai mari, o gamă tonală extinsă și proprietăți de arhivă excelente. În plus, hârtiile din fibră acoperită de Baryta au un aspect, o senzație unică și un miros ușor, care se întoarce la hârtiile tradiționale de imprimare pe bază de gelatină din argint pe bază de fibre folosite de Ansel Adams, Yoseph Karsh etc.

Board: termen general pentru hârtie groasă și rigidă, cu o anumită greutate; în medie 250 - 300 gm

Luminozitate: capacitatea hârtiei de a reflecta lumina albă. Valorile de luminozitate sunt o măsură a reflectivității hârtiei la lumină în condiții controlate, pe o scară de la 0 la 100: majoritatea hârtiilor strălucitoare au valori de luminozitate de 75 până la 100. Hârtiile cu cea mai mare luminozitate se realizează prin adăugarea de coloranți fluorescenți pentru a le crește reflectivitatea .

Agenți de tamponare: Carbonatul de calciu (cretă) este adesea adăugat la pulpa de hârtie în timpul procesului de fabricare a hârtiei ca agent de tamponare. Acest agent tampon ridică nivelul de pH al hârtiei la partea alcalină a scării, ceea ce o face neacidă și acționează pentru a contracara substanțele acide sau poluarea din mediu (cum ar fi smog) de la impactul materialului tamponat. Multe hârtii cu jet de cerneală sunt memorate din acest motiv. Image Permanence Institute susține acum că materialele tamponate sau non-tamponate sunt acceptabile pentru toate printurile fotografice, cu excepția transferului de coloranți și a cianotipurilor.

Vrac: volumul sau grosimea unei hârtii în raport cu greutatea acesteia.

Carbonat de calciu: o formă de calcar sau cretă care apare în mod natural într-o alimentare cu apă sau a fost măcinată în pulbere și adăugată la pulpă. Când este utilizat în cantități mari, acționează ca umplutură pentru a îmbunătăți opacitatea și albul. De asemenea, servește ca agent de „tamponare” pentru a proteja hârtia de aciditate.

Etrier: Grosimea unei singure foi de hârtie măsurată cu un micrometru în 1/1000 inch, milimetri sau microni. De asemenea, și instrument folosit pentru aceste măsurători.

Calandrare: Procesul de presare a hârtiei prin role (de obicei din metal întărit, lustruit) pentru a crește netezimea suprafeței sale. De asemenea, „Glazing”

Celuloză: substanța de bază a fabricării hârtiei: partea principală a peretelui celular al unei plante. Doar celuloza are proprietatea de a forma legături atât de esențiale în fabricarea hârtiei. Este extras din lemn prin mijloace mecanice sau chimice. Fibrele de celuloză nu sunt suficient de pure (cu excepția bumbacului) pentru a fi utilizate direct pentru fabricarea hârtiei, dar conțin cantități diferite de alte materiale, inclusiv lignina, de care trebuie separate înainte de utilizare.China argilă: un agent de umplere sau de încărcare utilizat pentru obținerea opacității sau umplerea sau acoperirea suprafeței unei foi.

Hârtie acoperită: hârtie acoperită cu argilă china sau alt material de umplutură pentru a oferi o suprafață netedă, ceea ce o face potrivită pentru tipărirea de detalii fine.

Presat la rece: în principal în SUA și Canada. În caz contrar, „NU” sau „Nu”. Scurt pentru „Nu este presat la cald”. Una dintre cele trei finisaje tradiționale de suprafață din hârtie realizată manual între Rough și Hot Pressed produsă prin presare între pâlpii.

Bumbac: este cea mai pură formă de celuloză produsă în natură și necesită cea mai mică cantitate de prelucrare înainte de a putea fi utilizată pentru fabricarea hârtiei. Fibra de bumbac se obține fie din fibrele mai scurte atașate la semințele plantei de bumbac (căptușeli de bumbac), fie din fibrele mai lungi din țesătură de bumbac (zdrență).

Deckle: Rama de lemn detașabilă care se potrivește peste matriță pentru a conține pulpa. De asemenea, ajută la menținerea mâinilor departe de foaia umedă fragilă. Măsurarea interioară stabilește dimensiunea foii lucrate manual. Echipamentul unui producător de hârtie occidental include două matrițe la fiecare punte, astfel încât procesul de fabricare a hârtiei poate fi efectuat în mod continuu. O curea de punte pe mașina de hârtie controlează lățimea pânzei.

Marginea gleznei: marginea ondulată, cu pene sau zdrențuite de pe patru laturi ale unei foi de hârtie manuală a cauzat locul în care pulpa se scufundă pe rama punții în timpul formării. De asemenea, se găsește pe hârtiile modelate pe cele două margini exterioare ale pânzei.


Rapiditate: rezistența culorii la decolorare.

Feltă: (numită și Pătură); O bucată dreptunghiulară de material absorbant țesut, de obicei din lână, tăiată mai mare decât hârtia, pe care sunt cuplate foile nou formate. Există diferite grade pentru a da suprafețe particulare foilor umede. Pentru cilindrii și unele mașini Fourdrinier, pâlpile sunt cusute împreună pentru a forma o buclă continuă.

Finish Felt: O finisare pe suprafața superioară a hârtiei creată de textura pâslei, adesea cu o țesătură specială.

Fibre: Material pe bază de celuloză derivat din materie vegetală care formează, cu apă, baza unei foi de hârtie. Fibrele de confecționare a hârtiei sunt structuri ca niște tonuri cu pereți alcătuiți din „fibrilele” asemănătoare firului.

Finish: termen general pentru diferitele texturi de suprafață ale hârtiilor și plăcilor; Rough, NOT (Pressed la rece) și Pressed la cald sunt cele trei date în mod tradițional pentru hârtia făcută manual.

Fourdrinier: tipul de mașină standard pe care este fabricată hârtia cu viteză mare într-o bandă continuă. Fișele realizate în acest fel se numesc „făcute de mașini”. Cea mai mare patrinantă din lume făcută în Germania.

Gelatină: un tip de dimensionare obținut din țesuturile animale care se aplică pe suprafața hârtiei pentru a o face impermeabilă la apă și pentru a ajuta rezistența la sângerare în timpul imprimării. De asemenea, conferă rezistență suprafeței acuarelei, scrisului și desenului. Dimensionarea gelatinei poate influența culoarea într-un anumit grad.

Glazurarea: un procedeu folosit pentru a crea o finisare netedă a suprafeței pe hârtie, obținut în mod obișnuit prin rularea foilor uscate prin role de oțel sau între plăci de zinc lustruit sau prin presare sau frecare. De asemenea „Calendare”.

Cereale: alinierea fibrelor într-o foaie cauzată de curgerea pânzei de hârtie umedă într-o mașină Fourdrinier. Cerealele lungi sunt atunci când fibrele circulă în direcția mașinii. Cereale scurte în direcția încrucișată.

GSM: Gramme pe metru pătrat. Țările din afara Americii de Nord folosesc GSM pentru a specifica această măsurare a greutății hârtiei. Această măsură a greutății hârtiei este mai exactă decât kilogramul, deoarece exprimă greutatea a 500 de coli de hârtie la un metru pătrat. În timp ce sistemul de lire se bazează, de asemenea, pe greutatea de 500 de coli (o trântă), dimensiunea bobinei este specifică pentru o foaie principală a cărei dimensiune poate varia considerabil. De exemplu, o foaie principală poate fi 22 ″ x 30, în timp ce alta este 24 ″ x 36 ″.

Alfa-celuloză ridicată: fibra de celuloză cu alfa ridicată este pulpa de lemn care a fost prelucrată în continuare și este considerată a avea aceeași longevitate ca și bumbacul.

Presat la cald: Una dintre cele trei finisaje tradiționale de suprafață din hârtie manuală. Astăzi, acest termen denumește cea mai netedă suprafață, obținută prin trecerea foilor între plăci metalice grele sau role (încălzite ocazional).

Hârtie India: Hârtie cu cârpă foarte subțire, de înaltă calitate, utilizată adesea pentru tipărirea bibliilor.

Kozo: este utilizat ca termen general pentru hârtia japoneză obținută din scoarța interioară a copacilor, cum ar fi murea de hârtie Broussonetia papyrifera și fibrele de hârtie bast recoltate de la acea plantă. Hârtiile Kozo sunt adesea folosite pentru a face backing atunci când sulurile asiatice sunt retinute. Kozo este o fibră importantă de hârtie în fabricarea manuală a hârtiei tradiționale japoneze, coreene și chineze. Scoarța interioară necesită o intervenție chimică mică pentru a crea fibre lungi de înaltă calitate, cu un nivel scăzut de lignină. Lungimea lungă a fibrelor și procentul ridicat de rezistență alfa celuloză se potrivește la hârtiile Kozo.

Lignină: Substanța care se găsește în principal în plantele lemnoase, care respinge apa și rezistă la lipire și, prin urmare, trebuie eliminată din fibre înainte de începerea procesului de fabricare a hârtiei. Dacă nu este scoasă din pulpa de lemn, hârtia rezultată este supusă deteriorării rapide.

Lustre: fibre mici care sunt lăsate în urmă pe sămânța de bumbac după adiere îndepărtează fibrele de bumbac mai lungi. Semințele sunt apoi scuipate în grămezi muntoase uriașe, de unde sunt scoase și ras. Rasele sunt numite căptușeală, care este doar cea mai fină fibră mătăsoasă de mai puțin de o fracție mică de un centimetru. Dar în producția de hârtie, este fără egal.

Conținutul de umiditate: cantitatea de umiditate din hârtie, exprimată în procente de greutate.

Mordant: o substanță folosită pentru a fixa un colorant la o fibră.

Mucegai: Instrumentul de bază al confecționării hârtiei, constând dintr-un cadru plat la care este fixată o plasă de sârmă de aramă sau o țesătură țesută.

NOT, Not: Scurt pentru „Not Pressed Hot”. În principal britanic. Una dintre cele trei finisaje tradiționale de suprafață din hârtie manuală (între Rough și Hot Pressed) produsă prin presare între pâlpii. Consultați „Apăsat la rece”.

Opacitate: calitatea opacității într-o hârtie, produsă prin adăugarea de ingrediente precum argila china, carbonatul de calciu sau dioxidul de titan (opacifieri). Reglează gradul de „afișare” a tipăririi pe reversul foii sau pe foile de dedesubt.

Strălucitoare optice în hârtie cu jet de cerneală (OBA): Strălucitoarele optice sunt aditivi chimici pe care majoritatea producătorilor de hârtie îi adaugă hârtiei pentru a-l ajuta să pară „mai alb” sau „mai strălucitor”. Acestea pot determina reeditarea luminii ultraviolete invizibile în spectrul albastru - sau „fluorescența” într-un punct care este aproape în capacitatea noastră de a vedea. Vedem rezultatul ca un alb mai strălucitor, albastru-albastru. Acestea sunt, de asemenea, numite agenți de lumină optică (OBA).

Out-Gassing: un fenomen în care agenții humecitanti sau anti-uscare din cerneluri ies din tipar și sunt depuse pe o suprafață, cum ar fi sticla în fața unei tipăriri cu cadru.

Permanență: longevitatea unei tipăriri înainte de orice semne de deteriorare. Factorii principali care determină longevitatea imprimării sunt alegerile dvs. materiale pentru hârtie cu jet de cerneală, cerneluri și eventual acoperiri combinate cu condițiile reale de mediu, adică intensitatea luminii pe afișaj, temperatura afișată sau în depozitare și umiditatea relativă pe afișaj sau în depozit.

pH: valoarea pH-ului descrie aciditatea sau alcalinitatea. Este o măsură a disponibilității ionilor de hidrogen liber. PH-ul zero este foarte acid, iar 14 pH-ul este foarte alcalin. Un pH de 7 reprezintă echilibrul dintre componentele acide și alcaline și este neutru.

Lire sterline: Greutatea hârtiei în SUA este indicată în liv. și este determinată prin cântărirea a 500 de coli (o reamă) în dimensiunea de bază a unei anumite hârtii.

© Stancu Print 2020

These photos are copyrighted by their respective owners. All rights reserved. Unauthorized use prohibited.