Termeni tehnici print 

Adâncime de biți: 8 biți față de 16 biți față de 32 sau 64 biți. Acestea se referă la informațiile despre culoare stocate într-o imagine. Cu cât este mai mare adâncimea de biți a unei imagini, cu atât mai multe variații de culori și tonuri pot conține. Cea mai simplă imagine, o imagine de 1 biți, poate afișa doar două culori, alb și negru. 1 bit poate stoca doar una dintre cele două valori, 0 (alb) și 1 (negru). O imagine B&W de 8 biți conține 256 de nuanțe. O imagine B&W de 16 biți conține 65.536 nuanțe. Cu cât este mai mare adâncimea de biți, cu atât dimensiunea fișierului este mai mare. Imaginile de 16 biți sunt mult mai bune în post-procesare decât imaginile de 8 biți.

Cromaticitate: calitatea unei culori independentă de lumină. Nuanța și colorația unei culori. Acest termen provine din știința culorilor. Dar, în scopurile noastre, îl putem folosi în mod interschimbabil cu cuvântul „culoare”.

Diagrama cromatică: o hartă a tuturor culorilor vizibile unui om mediu, așa cum s-a stabilit, deși multe teste au fost efectuate de CIE în 1931.

Gestionarea culorilor: în sistemele de imagistică digitală, gestionarea culorilor este conversia controlată între reprezentările de culoare ale diferitelor dispozitive, precum scanere de imagini, camere digitale, monitoare, imprimante computer, prese offset și suporturi corespunzătoare. Principalul obiectiv al gestionării culorilor este de a obține o potrivire bună pe dispozitivele color.

Spațiu color: Spațiile de lucru RGB sunt matrici matematice ale valorilor numerice RGB care sunt derivate și delimitate de cele trei primare, includ un punct alb și Curba de reproducție a tonului / Gamma, sunt reprezentate în 3 dimensiuni și sunt concepute pentru a cuprinde porțiuni ale spectrului. Locus (o hartă a tuturor culorilor vizibile pentru oameni). Ca atare, spațiile de lucru RGB se potrivesc funcționalității dispozitivelor de captare și ieșire RGB. Exemple sunt: ProPhoto RGB, Adobe RGB, sRGB, ECI RGB și multe altele.

C-Print (Imprimare cromogenică): tipărirea convențională a stilului de culoare închisă în stil întunecat, care este realizată acum folosind imagini digitale și care sunt expuse prin LED sau cu dioda laser.

D-max: Densitatea maximă sau cea mai mare posibilă într-o imagine realizată din cerneală pe o imprimare cu jet de cerneală sau halogenuri de argint în hârtie de imprimare pe bază de film și argint sau coloranți pe o imprimare C (imprimare cromogenă).

D-min: Cel mai ușor ton înainte de alb alb de hârtie.

Gamut: gama de culori pe care un dispozitiv le poate captura sau produce.

Giclee: este un termen care a fost inventat de Jacque Duchene de la Nash Editions în 1992, când tehnologia cu jet de cerneală era încă la început. Inkjet a fost folosit în principal ca mecanism de verificare cu echipamente precum Iris Inkjet. Nash Editions a încercat să utilizeze versiuni modificate ale Iris Inkjet pentru a servi piața fotografiilor de artă plastică și pentru a concura cu procesele tradiționale de imprimare fotografică. Conceptul s-a luptat, deoarece acceptarea de către comunitatea de fotografie de artă plastică a fost slabă din cauza reproductibilității fluxului de imprimare digitală, care a amenințat aspectele „Ediție Limitată” ale tipăririi fotografice. Duchene a considerat că utilizarea termenului francez „Giclee” ar oferi o mistică care ar masca funcționalitatea jetului de cerneală / digital. A funcționat și cuvântul s-a blocat. Traducerea aproximativă în engleză a lui Giclee este „to squirt.” Cuvântul nu se mai vede rar în galerii.

Grey Balance Grey: este un efect care apare atunci când o imprimare pare să aibă un echilibru neutru perfect sub un set de iluminare, dar nu sub iluminare diferită. Poate părea a fi neutru sub o singură iluminare, verzui sub fluorescent sau poate avea o ușoară turnare magenta sub iluminare incandescentă întunecată. Acest efect este deseori confundat cu metamerismul, ceea ce nu este posibil, deoarece este implicat doar un singur eșantion.

Profiluri ICC: sunt seturi de date care caracterizează un dispozitiv de intrare sau ieșire a culorilor. Fiecare profil este o imagine a caracteristicilor și funcțiilor imagistice ale dispozitivului care a fost profilat. Sunt mici fișiere digitale care conțin tabele de căutare a culorilor, specifice fiecărui dispozitiv. Când sunt încorporate într-un fișier imagine, ele formează tabele de traducere care permit fiecărui dispozitiv să comunice eficient cu un altul, pentru a oferi o reproducere exactă a culorilor.

Rezoluție imagine: numărul de pixeli pe inch (ppi) conținut într-o imagine digitală și care formează împreună imaginea digitală. Rezoluția optimă pentru a obține cea mai înaltă calitate prin imprimare cu echipamentele noastre este 360ppi sau 720ppi.

Metamerism: Adesea confundat cu eșecul metameric, metamerismul este fenomenul care face posibilă potrivirea tuturor culorilor. Aceasta implică întotdeauna două probe de culoare cu proprietăți spectrale diferite, care par să se potrivească sub o iluminare, dar nu alta. Metamerismul eșantionului este un fenomen psihofizic definit în mod frecvent situația în care două probe cu curbe spectrale diferite produc o potrivire vizuală a culorilor sub o sursă de lumină, dar nu reușesc să o facă sub alta. Metamerismul observator descrie fenomenul în care doi observatori văd același eșantion ca având o culoare diferită: diferența dintre felul în care ochii noștri văd o culoare și modul în care o cameră vede culoarea este un exemplu de metamerism observator.

Eșec metameric: Incapacitatea a 2 probe de culoare cu proprietăți spectrale diferite de a menține o potrivire a culorii sub diferite surse de lumină. Adesea, atunci când oamenii vorbesc despre metamerism, ei descriu într-adevăr o eroare metamerică sau un echilibru al griului care apare atunci când un eșantion de culoare apare diferit în condiții de iluminare diferite.

Metamere: Sunt culori cu compoziție spectrală diferită, care par să se potrivească într-o condiție de iluminare, dar diferă în alta.

Pixel: un acronim pentru Picture Element în imagistica digitală. Pixelii sunt echivalentul digital al cerealelor cu halogenură de argint din fotografia convențională.

PPI: pixeli per inch așa cum se vede într-o imagine digitală mărită pe un ecran de computer

Rezolutie imprimantă: numărul de puncte pe inch (dpi) care formează împreună o imagine tipărită dintr-un fișier digital. Rezoluția optimă pentru echipamentul nostru de imprimare cu jet de cerneală este de 2.880 dpi x 1.440 dpi.

Profil (ICC Profile): un set de date mici care caracterizează capacitățile maxime ale unui anumit dispozitiv de intrare sau ieșire. ICC = International Color Consortium.

Proofing soft: vizionează o imagine finală de tipărire, tradusă printr-o imprimantă selectată și un profil de icc specific hârtiei, pe un afișaj calibrat pentru analiză predictivă înainte de a o angaja pe cerneală. Acest lucru permite fotografului să optimizeze imaginea pentru tipărire. Tipăritul final este fotografia finală.

Spectru (spectral) Locus: Spectrul-Locus este o diagramă în 2 dimensiuni a rezultatelor anumitor stimuli vizuali la creierul observatorului uman standard, care sunt definiți ca culori. Nu este o grilă matricială sau o matrice concepută pentru a se potrivi funcționalității mașinilor. Acestea sunt spații de lucru. În schimb, este o hartă sau o înregistrare a răspunsului uman obișnuit la o serie de frecvențe de lumină care, ca stimuli vizuali, creează răspunsuri în creier, care sunt definite ulterior drept culori.

© Stancu Print 2020

These photos are copyrighted by their respective owners. All rights reserved. Unauthorized use prohibited.