Ce este un tipar bun?

Desigur, trebuie să începem cu o imagine bună. Ce e aia? Ei bine, în timp ce frumusețea este cu siguranță în ochii privitorului, din punct de vedere estetic, în viziunea mea, imaginea ar trebui să fie atractivă și atrăgătoare; încadrarea și compoziția ar trebui să fie interesante, la fel ca subiectul însuși; imaginea ar trebui să fascineze, să ne atragă, să ne atingă, să ne distreze, să ne facă să gândim, să ne facă curioși, să sugereze o narațiune sau să aprindem un sentiment. Imaginile grozave evocă o stare de spirit sau un sentiment al momentului real trăit de fotograf.


Toate cele spuse, conținutul singur nu este cu siguranță totul. Mediul pe care este prezentată imaginea este la fel de important ca imaginea în sine. Un ecran de computer distorsionat poate distruge o imagine. Un ecran mic are un impact vizual foarte diferit decât unul mare. Același lucru este valabil și pentru o imagine tipărită în care dimensiunea și calitatea unei randări joacă același rol vital în eficacitatea și impactul său final.

Din punct de vedere tehnic, gradul în care o imagine pare „corectă” depinde de dispoziția aparent prevăzută și de natura subiectului, care poate varia de la moale și eteric, până la clar și dramatic și totul. Efectele acestora sunt sporite prin faptul că imaginea este în culori sau în format B&W.

Apoi, există calitatea post-procesării. Imaginea trebuie să fie lipsită de defecte. Nivelul de boabe sau zgomot ar trebui să fie cât mai scăzut; Nu trebuie să existe aberații cromatice; Tonurile ar trebui să fie bine echilibrate, fără a arunca culori, în special pentru lucrările B&W neașteptate, care ar trebui să aibă un echilibru neutru perfect atunci când sunt tipărite și vizualizate sub iluminare corectă pentru analize critice. În opinia mea, imaginile în format B&W sunt mai eficiente atunci când tonalitatea este mai profundă și contrastul este puternic pentru o interacțiune mai dramatică între lumini și întuneric.

Expunerea, saturația, contrastul, claritatea și claritatea trebuie să pară corecte în măsura în care servesc imaginea fără a provoca distrageri prin aplicarea lor sau sub aplicarea lor. Dacă se presupune că imaginea este focalizată, focalizarea ar trebui să fie vizibilă cu un detaliu clar și clar. Funcția de ascuțire a imaginii poate face sau rupe imaginea finală. În primul rând, supra-ascuțirea crește zgomotul. Contururile excesive (halos) de la ascuțirea excesiv de agresivă devin evidente, depășind rulmentul și reduc efectiv claritatea și claritatea aparentă. Sub ascuțirea unei imagini a căror focalizare și detalii se bazează pe spot pe claritate lasă o imagine slabă și dezamăgitoare. Fără să beneficiem de un set de imagini „înainte și după” pentru comparație, poate nu știm ce ne deranjează. Știm doar că imaginea nu este cumva corectă.

Atunci când tipărirea vine în imagine, ca să spunem așa, există mulți factori care sunt responsabili pentru succesul unei imagini atunci când este ambalat în tipar. Deoarece hârtia sau alt substrat formează baza pe care este redată imaginea, este responsabilă pentru prezentarea imaginii în tipar. Prin urmare, este extrem de important ca alegerea bazei să se potrivească imaginii, să lucreze cu ea pentru a o îmbunătăți și a o completa. Fiecare bază are propria gamă, gama de densitate, culoarea suprafeței, luminozitatea, reflectivitatea, textura, senzația, grosimea, opacitatea, greutatea și gradul de permanență. Baza formează porțiunea tactilă din experiența tipăririi. Artistul trebuie să ia în considerare toate acestea împreună cu modul în care baza va accepta cerneală - indiferent dacă va sta la suprafață sau va fi absorbită în bază și va răspândi (sângerare) față de efectul dorit.

Destinația finală a tiparului este, de asemenea, o considerație extrem de importantă în ceea ce privește alegerea bazei. De exemplu, în funcție de destinația dorită, permanența bazei alese este o considerație foarte importantă. Dacă baza aleasă conține agenți de strălucire optici (OBA) care asigură apariția de luminozitate și contrast suplimentar, aceasta este în regulă, atât timp cât iluminarea care cade pe imprimare conține o componentă ultravioletă. Cu toate acestea, majoritatea muzeelor ​​și galeriilor filtrează iluminarea UV, de dragul longevității tipăritului. În acest caz, efectul OBA este eliminat.

Tipărirea în sine trebuie să fie curată și fără defecte - fără zgârieturi, zgârieturi sau abraziuni. Desigur, în funcție de imagine, densitatea cernelii ar trebui să fie puternică, cu saturație profundă, unde culorile și întunecările cele mai profunde sunt menite să fie așa. Screening-ul imprimantei nu trebuie să fie evident în ceea ce privește grosimea sau artefacte, cum ar fi moire; detaliile ar trebui să fie clar definite. Pe întreaga gamă de tonuri, tranzițiile tonale ar trebui să fie redate fără probleme, fără bandajare, pauze dure, ștergere, cules de cerneală sau flăcări.

Dacă imaginea conține elemente texturale, practic ar trebui să le simțim prin redarea optimă a contrastului, clarității și tonalității pe alegerea adecvată a bazei. Ar trebui rezolvată în mod clar, fără halouri de culoare cauzate de aberații cromatice sau înregistrare greșită. Negrii mat pe artă fină, hârtiile mate ar trebui să fie la fel de netede și adânci ca catifea neagră, iar negrii lucioși ar trebui să fie cât mai densi, fără a bloca detalii profunde 3/4 sau umbre.

O imagine tipărită trebuie să aibă o dimensiune care să se potrivească conținutului său. O imagine spectaculoasă pe o imprimare de 4 ”x 5” ar avea un impact mult mai puțin comparativ cu aceeași imagine de pe o imprimare A2 sau mai mare. Pe de altă parte, o imagine plictisitoare sau slab redată nu poate fi salvată făcând un mural al acesteia.

Mai presus de toate, și cel puțin, imaginea tipărită ar trebui să fie cât mai fidelă fișierului cu imagini gata de imprimare efectiv, așa cum este afișată pe un afișaj de gamă larg calibrat perfect. Dacă tipărirea nu arată „corect”, atunci imaginea ar trebui să fie inspectată mai întâi, urmată de iluminarea sub care este analizată tipărirea, urmată de randarea în sine. Tipăritul ar trebui să fie adus la viață de baza aleasă. Tiparul ar trebui să cânte laudele imaginii și împreună ar trebui să transmită cu succes experiența și emoțiile care au inspirat captivarea momentului. Căsătoria celor doi ar trebui să înalțe imaginea la un nivel mai înalt de frumusețe estetică din punct de vedere al tonalității și prezenței bogate.

O imagine extraordinară imprimată la perfecțiune tehnică pe o hârtie fină sau o altă bază este un lucru foarte special și impresionant. Este un monument demn pentru momentul care a inspirat creația sa. Îl îmbogățește pe privitor.

Importanța printării.

În opinia mea, fotografii care tipăresc nu urmăresc fotografia pur și simplu pentru a realiza înregistrări vizuale pentru posteritate. În schimb, obiectivul nostru este să transmitem un concept emoțional sau estetic prin fotografiile noastre. Pentru a face acest lucru, trebuie să analizăm imaginile de pe hârtie sau un alt mediu fizic. Vizionarea unei imagini pe ecranul computerului nu ne permite să interacționăm cu ea într-un sens fizic. Când vedem o imprimare pe un perete, putem face pasul înapoi pentru a aprecia întreaga imagine, apoi să ne apropiem mai mult pentru a ne concentra pe detalii. Dar, încă vedem aceste detalii în contextul întregii imagini - spre deosebire de zoom-ul pe un ecran de computer, care scoate detaliile din context pentru a forma o abstractizare.


În opinia mea, o imagine de pe ecran nu poate arăta niciodată la fel de bine ca un tipar bine lucrat. Imaginea de pe ecranul meu poate diferi de aceeași imagine de pe ecran. Dar, imaginea tipărită este setată și stabilă. Avem o legătură emoțională mai puternică cu o imagine imprimată. Natura tangibilă a hârtiei, tactilitatea, textura și caracteristicile reflectorizante completează imaginea, o completează ca o entitate unică. Pe de altă parte, știm intuitiv că imaginea de pe ecran este trecătoare și va dispărea sau va fi înlocuită în următoarea clipă. Nu există niciun sentiment de permanență, de aceea nu există niciun sens că o clipă a fost înghețată în timp pentru veșnicia noastră eternă. Cred că nu procesăm o imagine pe un ecran prin aceeași cale mentală ca și o imagine tipărită. Mă întreb dacă un RMN ar arăta activități în diferite regiuni ale creierului unei persoane în timp ce vizionează o imagine pe ecran față de un tipar.

Văd dovezi în acest sens de foarte multe ori când un student sau un client vine la studio pentru a vedea propria lucrare tipărită. Mă uimește cât de obișnuit este ca oamenii să-mi spună, după ce și-au văzut imaginea printată pentru prima dată, „Nu am văzut niciodată așa ceva în imaginea mea! De unde a venit asta? " întrucât indică un aspect al imaginii lor tipărite pe care le lipsiseră pe ecran. Acest lucru este valabil mai ales în lumea publicării atunci când un client sau un designer vine la fabrica noastră de tipografie pentru a revizui dovezile pentru cartea sau publicarea lor. Numărul de lucruri care sunt „prinse” pe dovezile care au fost ratate pe ecran este de obicei destul de mare ceea ce mă uimește. Acest lucru se întâmplă în ciuda numărului de ore pe care le-au petrecut sclavi peste toate detaliile de pe ecran. Se întâmplă mult prea des pentru a fi o simplă coincidență.

Instrucțiuni de manipulare și depozitarea printurilor finale.

1. Evitați să pliați sau să rolați hârtia și asigurați-vă că partea foii de imprimată nu se deteriorează.

2. Nu atingeți partea hârtiei de imprimat. Folosiți mănuși de bumbac dacă este necesar. Calitatea tipăririi poate fi compromisă de umiditatea și grăsimea pielii.

3. Se recomandă următoarele condiții de mediu: Temperatura de 15-25ºC, umiditatea relativă de 40-60%.

4. Plastifiantul sau vaporii de solvent pot decolora acoperirea.
5 Recomandăm ca hârtiile și imprimeurile cu jet de cerneală să fie ambalate numai în foi de plastic compozite din polietilenă și nici o bandă adezivă nu trebuie utilizată. Componentele benzilor adezive care conțin solvenți se pot difuza prin intermediul ambalajului.

6. Evitați depozitarea fotografiilor în camerele unde se desfășoară lucrări folosind vopsele, lacuri sau uleiuri care conțin solvenți. Notă: Chiar și dulapurile grafice noi sau proaspete pictate continuă să degajeze vapori de ceva timp considerabil. De asemenea, nu depozitați în imediata apropiere a aerului unități de condiționare și umidificatoare.

© Stancu Print 2020

These photos are copyrighted by their respective owners. All rights reserved. Unauthorized use prohibited.